Nilai-nilai estetik dalam seni fibre / Mohamad Azareen Aminullah - Aminullah, Mohamad Azareen (1989)
Bahan dan teknik sangat ditekankan apabila saya membuat pengkhususan dalam bidang fibre art di jabatan tekstil. Daripada penggunaan loom hinggalah kepada teknik bebas dan daripada benang halus hingga kepada bahan keras adalah aspek-aspek seni fibre. Kesedaran wujud apabila hasil akhir menimbulkan pertanyaan yang membawa saya menulis tesis ini. Pada tahun kedua dan seterusnya saya masih lagi bergelumang dengan bahan dan teknik, kerana saya suka membuat 'eksperiment' keatas keduanya. tadi. Dengan bantuan teknik saya mendapati hasilnya, ia meninggalkan kesan yang unik. Pengkajian saya meliputi seni fibre masa kini. Seni tekstil bergerak dari permukaan 2 dimensi kepada 3 dimensi dengan membawa konsep baru.