Sistem penapisan air di rumah (pengitaran semula air di rumah) / Othman Zakaria - Zakaria, Othman (1987)
Air adalah satu bahan yang amat penting dalam kehidupan. Penggunaannya amat meluas samada untuk pertanian, dalam bidang kejuruteraan, di rumah dan berbagai kegunaan lagi. Dalam bidang kejuruteraan, air digunakan untuk mengalirkan haba, memadamkan api, sebagai sumber kuasa atau lain-lain tujuan lagi. Begitu jugalah penggunaan di rumah, air bukan sahaja digunakan untuk memasak makanan tetapi juga digunakan untuk mandi, mencuci pakaian, mencuci pinggan mangkuk dan lain-lain kegunaan lagi. Air boleh diperolihi dari pelbagai punca seperti air hujan, perigi, tasik, sungai mahupun air laut. Pada masa ini kebanyakan pengguna air mendapat bekalan air yang dibekalkan atau biasa disebut 'air paip' terutama sekali penduduk bandar dan kampong-kampong berhampiran dengan bandar. Kemudahan air paip kini juga terdapat di desa-desa dan kawasan pedalaman.