Kajian terhadap rekabentuk peralatan permainan gasing tradisional dan potensinya diperingkat antarabangsa / Norhayati Che Daud - Che Daud, Norhayati (1996)
Malaysia, kaya dengan khazanah yang begitu tinggi nilainya . Dari hasil buminya hinggalah kepada adat dan budaya, suku kaum yang berbilang bangsa menjadikannya sebagai tempat yang dapat menarik perhatian dunia. Dengan arus permodenan yang berkembang pesat, pelbagai perubahan yang ketara telah berlaku. Terdapat adat dan budaya yang suatu ketika dahulu begitu mashyur tetapi kini kian dilupakan. Permainan tradisional yang dahulunya menjadi penyambung persahabatan dan budaya antara satu sama lain hampir mengalami kepupusan akibat menularnya pengaruh permainan barat yang memenuhi pasaran bagaikan "cendawan yang tumbuh selepas hujan".