Perbandingan seni tembikar antara Kaum Melayu, Cina dan India di Semenanjung Malaysia / Haliza Abd Hamid - Abd Hamid, Haliza
Tujuan tesis ini dikemukakan adalah untuk mengenengahkan kesenian dan kehalusan tangan yang terdapat pada ketiga-tiga jenis tembikar ini. Tembikar-tembikar yang dimaksudkan itu ialah tembikar Melayu, Cina dan India. Ini adalah kerana masyarakat hari ini yang semakin melupakan kesenian tersebut dengan kedatangan pengaruh dari luar. Walaupun seni tembikar merupakan hasil tinggalan turun temurun bagi ketiga- tiga kaum ini namun ia banyak mempunyai persamaan dan perbezaan dari aspek rupabentuk, ragamhias, penggunaan dan sebagainya. Disamping itu penulisan tesis ini dapat mengenal pasti persamaan dan perbezaan bagi ketiga-tiga jenis tembikar tersebut. Kehalusan dan kesenian tembikar-tembikar tersebut adalah amat menarik jika diteliti dengan baik.