Filigree dalam barang kemas orang Melayu / Mazni Azizan - Azizan, Mazni (1994)
Di dalam tesis ini memuatkan teknik pembuatan barang kemas secara Filigree sebagai barang perhiasan diri dan dunia barang kemas Melayu. Hasil kraftangan ini mempunyai ciri-ciri kehalusan, keindahan dan keunikannya yang tersendiri.