Bagaimanakah warna digunakan dalam masyarakat Melayu, Cina dan India di Malaysia / Rosidah Ismail - Ismail, Rosidah
Malaysia ialah sebuah negara yang berdaulat lagi merdeka. Penduduknya terdiri dari berbagai kaum, bangsa, keturunan, ugama yang berlainan. Setiap bangsa ini mempunyai nilai-nilai etika yang berlainan mengikut kepercayaan ugama dan adat resam masing-masing. Tidaklah wajar bagi kita, hanya memahami adat, kebudayaan satu kaum sahaja tanpa mengetahui kaum yang lain, lebih-lebih lagi sekiranya mereka itu mempunyai hubungan yang rapat dengan masyarakat. Oleh itu tidak kurang pentingnya penulisan tesis ini. Mengenai warna yang digunakan dalam masyarakat. Adalah mustahil untuk mengambil semua kaum di Malaysia sebagai kajian, kerana berbilangnya bangsa yang menjadi rakyat Malaysia. Demikian itu, penulisan tesis ini ini hanya menyentuh tepada masyarakat majoriti iaitu Melayu, Cina dan India. Sejajar dengan masyarakat Malaysia yang berbilang bangsa adalah penting setiap individu mengetahui sedikit sebanyak mengenai bagaimanakah warna digunakan dalarn masyarakat tersebut. Ini kerana warna seringkali digunakan dan menjadi peranan utama dalam upacara tertentu sebagai simbol dan memberi gambaran masyarakat itu sendiri.