Perubatan asli Melayu / Mohamad Yusoff Ismail - Ismail, Mohamad Yusoff (1977)
Malaysia yang terkenal dengan keindahan alam semula jadinya telah banyak menarik perhatian para pelancong dari luar negeri. Tumbuh-tumbuhan yang hidup subur dan segar bukan saja mengindahkan pandangan muka bumi ini, malah telah banyak memberi ilham kepada pecinta seni. Ianya telah juga memberi ilham kepada gulungan-gulungan bomoh, dukun, bathin dan tabib. Nenek moyang kita dizaman dahulu banyak mempelajari berbagai ilmu pengetahuan. Mereka juga mengetahui beberapa jenis ilmu perubatan asli dan kegunaan berbagai ilmu perubatan asli dan kononnya dijadikan ramuan ubat. Kegunaan tumbuh-tumbuhan asli adalah meliputi bahagian daun, batang, kulit, akar dan bunga atau buah pokok tersebut. Ramuan-ramuan asli yang dijadikan penawar atau ubat adalah bagi mengubati dan menyembuhkan beberapa penyakit yang tertentu. Pengetahuan mengenai ubat-ubat dan ramuan-ramuan asli diwarisi olih satu jenarasi kesatu jenarasi yang seterusnya.