Perkembangan seni cetak di Kajian Senilukis Senireka (1971-1983) / Yusak Mahamud - Mahamud, Yusak (1983)
Kegiatan seni cetak grafik di Malaysia bukanlah bentuk seni yan diwarisi turun temurun. Ia muncul dalam tahun 50an dengan proses potongan kayu dan diperkenalkan di Kajian Senilukis Senireka pada tahun 1971. Dewasa ini bidang seni cetakkan grafik telah menampakkan perkembangan yang menggalakkan. Di I.T.M. usaha yang giat untuk mentafsirkan idea dan pemikian kedalam satu pegerakkan sedang dilaksanakan. Berfikir dengan berhati-hati, apakah keperluan yang sebenarnya yang dikehendaki oleh masayarakat kita pada masa kini dan masa depan, agar seni cetakkan akan dapat berfungsi dengan lebih bermakna dan diterima oleh semua lapisan masyarakat.