Jenayah cubaan bunuh diri: hukuman atau rawatan? / Norashikin Shariffuddin and Hazlina Mohd Padil - Shariffuddin, Norashikin; Mohd Padil, Hazlina (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Pada 2 Februari 2020, rakyat Malaysia telah dikejutkan dengan berita seorang lelaki kurang upaya (OKU) yang telah dijatuhkan hukuman penjara selama 6 bulan atas cubaan membunuh diri di Kuala Terengganu, Malaysia (Yatim, 2020). Namun, ini bukan kes pertama percubaan membunuh diri dijatuhkan hukuman. Pada awal bulan Ogos 2020, Shaiirul Hakim, lelaki berumur 28 tahun yang diselamatkan daripada cubaan melompat dari balkoni rumahnya telah dibicarakan dan dikenakan denda sebanyak RM 3,000 serta diarahkan menjalani hukuman penjara selama 3 bulan sekiranya tidak berkemampuan untuk membayar denda tersebut. Satu lagi kes melibatkan seorang lelaki berumur 42 tahun yang dijatuhkan hukuman penjara selama sebulan atas kesalahan cubaan membunuh diri dengan menikam diri sendiri mcnggunakan pecahan tingkap kaca (Ilarian Metro, 2020). Kes-kes yang dinyatakan adalah contoh kes-kes percubaan mcmbunuh diri yang dilaporkan oleh akhbar dan menjadi tumpuan masyarakat Malaysia.