Hibah sebagai satu instrumen perancangan harta dalam Islam / Nur Akmal Adnan - Adnan, Nur Akmal (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2021)
Pada masa kini, jelas terpampang di dada-dada akhbar mengenai isu harta orang Islam yang gagal ditadbir seterusnya menyumbang kepada statistik harta beku di Malaysia, yang ma-joriti rakyatnya adalah beragama Islam. Pada tahun 2006 sahaja, dianggarkan terdapat satu juta tuntutan harta pusaka orang Islam bernilai kira-kira RM38 billion harta beku. Dilaporkan pada tahun 2016 berlakunya pen-ingkatan pada angka ini yang menjadikan nilai semasa harta tidak ditadbir milik umat Islam di Malaysia berjumlah kira-kira RM60 billion. Berdasarkan rekod terkini, pada tahun 2020, har-tanah yang dikategorikan sebagai harta beku adalah sebanyak RM70 billion kerana gagal ditadbir oleh waris-waris si mati. Terdapat pelbagai faktor mengapa harta umat Islam di negara ini tidak dapat diuruskan dengan baik. Antara faktor tersebut adalah kerana masalah kelewatan dalam membuat tuntutan. Sikap dan kejahilan waris dalam hukum-hakam agama, ketidakfahaman tentang harta dan pusaka, proses urusan tuntutan yang merumitkan serta peruntukan kos dan masa menyumbang kepada masalah ini.