Hak pendidikan kanak-kanak dalam norma baharu: menangani krisis pendidikan di Malaysia dalam era pandemik COVID-19 / Azlina Mohd Hussain - Mohd Hussain, Azlina (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2021)
Krisis pandemik COVID-19 telah menyebabkan penutupan sekolah-sekolah di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (“PKP”) secara berpering- kat yang diisytiharkan di seluruh Malaysia. Keadaan ini bermula sejak 18 Mac 2020 sehingga kini, di mana sekolah-sekolah hanya dibuka sementara semasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (“PKPP”) selama lebih kurang 4 bulan iaitu dari 10 Jun 2020 sehingga 14 Oktober 2020. Terkini sekolah dijangka dibuka sepenuhnya untuk pembelajaran bersemuka pada bulan Oktober 2021. Saranan ini dicadangkan setelah semua populasi di Malaysia divaksinasikan sepenuhnya. Persoalannya sekarang - adakah ini satu lang kah yang wajar? Adakah vaksinasi populasi sepenuhnya boleh menjamin keselamatan pelajar? Keseluruhan aspek persekitaran persekolahan perlu diambil kira.