Portable Solar Power (PSP) / Norhafniza Mohamed … [et al.] - Mohamed, Norhafniza; Sulaiman, Shaiful Anuar; Kamarudin, Ismail; A Rahman, Mohamad Zul Nor Fahmy; Rahami, Muhammad Qamaruzzaman (Bahagian Penyelidikan dan Jaringan Industri, UiTM Melaka, 2012)
Di Malaysia, pasar malam sangat mudah dijumpai di segenap pelosok tempat serta menjadi tarikan oleh pelancong dalam dan luar negara. Perkara yang paling penting bagi peniaga pasar malam ialah sumber bekalan elektrik yang cukup untuk menerangi kawasan mereka berniaga dan menghidupkan peralatan elektrik seperti mesin pengisar dan sebagainya. Jika sebelum ini peniaga menggunakan 'generator' yang memerlukan bahan bakar (petrol, LPG dsb), tetapi Portable Solar Power ini dapat menjimatkan kos bahan mentah yang semakin meningkat. Portable Solar Power ini dihasilkan dengan menggunakan teknologi solar dimana arus terus yang dihasilkan daripada panel solar akan ditukarkan kepada arus ulang alik dengan menggunakan inverter bagi menghidupkan lampu dan peralatan elektrik. Di samping dapat menjimatkan kos bahan mentah, Portable Solar Power juga dapat mengurangkan pencemaran bunyi yang terhasil daripada 'generator' dimana ianya dapat memberi impak jangka masa panjang kepada alam sekitar. Untuk tujuan komersil, Portable Solar Power diharapkan dapat diterima oleh para peniaga pasar malam yang bijak membuat pemilihan secara ekonomi.