Kajian kes ke atas penilaian tilawah Al-Quran secara interaktif / Siti Fatimah Tasir … [et al.] - Mustafa@Busu, Zanirah; Zainal, Noor Saliza; Jusoh, Nor Asmira; Mat Zin, Mohd Nazri (2018)
Kajian ini memfokuskan tilawah al-Quran dan aplikasinya dalam kalangan pelajar di UiTM Cawangan Kelantan. UiTM telah mewajibkan kepada setiap pelajar Muslim di bahagian 01 hingga 03 mengambil kursus kod CTU yang ditawarkan oleh Pusat Pendidikan Islam. Salah satu dari keperluan penilaian kursus CTU ialah bacaan, hafazan dan analisa ayat-ayat al-Quran dari Surah Yasin. Tilawah al-Quran yang diaplikasikan Di UiTM ialah menggunakan kaedah bacaan secara talaqi iaitu setiap pelajar membaca di hadapan pensyarah dalam kelas. Seiring dengan perkembangan teknologi maklumat kini kaedah pembacaan al-Quran perlulah berubah dan seharusnya para pensyarah ACIS memfaatkan dengan kemudahan teknologi kini ke arah memudah proses pengajaran dan pembelajaran. Kaedah tilawah al-Ql-Quran secara interaktif merupakan suatu alternatif terbaik. Pembelajaran interaktif ialah pendekatan pedagogi yang melibatkan hubungan antara pemikiran aktif pelajar dengan kandungan pelajaran yang menekan perhatian, pengekalan dan tujuan pelajar belajar.