Inovasi pembangunan Sistem Penilaian Jurulatih Ko-kurrikulum (CoCIES) UiTM Pahang / Amirah Binti Mohamad Farzeen Lee … [et al.] - Mohamad Farzeen Lee, Amirah; Mior Alias, Izzati Aqilah; Hamedi Halmi, Azeera; Hussain, Fazlin Marini (Bahagian Penyelidikan dan Jaringan Industri, UiTM Melaka, 2012)
Tugas seorang jurulatih Ko-Kurikulum adalah menyamai dengan tugas seorang pensyarah, yang mana mereka juga terlibat dalam proses pengajaran. Oleh sebab itu, proses pengajaran mereka juga harus dinilai oleh para pelajar sama seperti pensyarah. Sistem Penilaian Jurulatih Ko-Kurikulum (CoCIES) merupakan satu sistem yang digunakan untuk para pelajar menilai jurulatih ko-kurikulum bagi kursus yang telah didaftarkan. Sistem ini dibangunkan untuk menambahbaik beberapa ciri yang ada dalam sistem yang digunakan sebelum ini di UiTM Cawangan Pahang. Selain daripada penilain jurulatih, sistem ini dapat memudahkan pihak pentadbiran Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) mengemaskini kursus ko-kurikulum, pertukaran jurulatih untuk setiap penilaian jurulatih bagi setiap semester. Hasil daripada penilaian pelajar dapat dilihat oleh jurulatih terlibat dan ini dapat membantu mereka untuk meningkatkan lagi prestasi pengajaran pada masa yang akan datang. Sistem ini mempunyai nilai komersil yang tinggi kerana ia dapat memudahkan proses penilaian jurulatih ko-kurikulum di setiap kampus ini samada untuk kemudahan para pelajar, jurulatih dan juga HEPA.