Inovasi pembangunan kemudahan sistem pengurusan perpustakaan / Mohamad Syazwan Alif … [et al.] - Alif, Mohamad Syazwan; Shafie, Mohamad Syazwan; Abd Hamid, Mohd Fikri; Mohamad Fadzil, Mohamad Aizat; Alias, Syahidah (Bahagian Penyelidikan dan Jaringan Industri, UiTM Melaka, 2012)
Perpustakaan awam lazim mempunyai sistem peminjaman dan pemulangan buku secara manual kerana anggapan proses tersebut adalah mudah. Namun, walaupun proses tersebut adalah mudah, bilangan buku yang banyak menyukarkan dan mengambil masa yang lama untuk melaksanakan proses tersebut. Tambahan pula, taburan pengguna yang luas juga menyebabkan kemudahan perpustakaan kurang digunakan. Kemudahan Sistem Pengurusan Perpustakaan dibangunkan secara atas talian memudahkan pengguna dalam taburan yang luas untuk mencapai carian buku dalam Perpustakaan Awan Cawangan Jengka tanpa perlu hadir ke perpustakaan tersebut. Peminjaman dan pemulangan dilaksanakan menggunakan Kemudahan Sistem Pengurusan Perpustakaan di perpustakaan. Kemu¬dahan sistem tersebut juga membantu pihak pengurusan mengesan buku yang dipinjam terlalu lama untuk pengiraan denda kepada pengguna bagi mendisiplinkan pengguna dalam peminjaman dan pemulangan buku di perpustakaan awam.