Kajian Matematik di kalangan pelajar (KMKP) satu penilaian kritis ke atasnya kajian kes daerah Kinta / Faridah Ibrahim and Nor Asmah Nordin - Ibrahim, Faridah; Nordin, Nor Asmah (1997)
Kajian Matematik Di Kalangan Pelajar (KMKP) bertujuan untuk meninjau sejauhmana keberkesanan kaedah-kaedah dan strategi-strategi dalam raeningkatkan tahap peratusan pencapaian pelajar dalam matapelajarran Matematik. Walaupun berbagai-bagai program dan kaedah telah dan dalam proses perlaksanaan, namun begitu peratusan Matematik masih kurang memuaskan. Program-prrogram yang dianjurkan oleh Jabatan Pendidikan Negeri, Pejabat Pendidikan Daerah dan Pusat Kegiatan Guru di bawah seliaan guru-guru pakar masih sukar untuk dibuat penilaian kritis keatas sikap serta penerimaan pelajar. Sikap pelajar yang begitu hambar dan kurang memberikan penumpuan terhadap pengajaran dan pembelajaran Matematik menjadi punca utama kelemahan mereka. Beberapa syor dan cadangan telah dan akan diambil dan dititikberatkan. Antaranya ialah program-program keatas pelajar dibuat secara berkelompok di bawah beberapa orang guru pakar sebagai tempat rujukan sekiranya pelajar mengalami kebuntuan dalam menyelesaikan sebarang masalah. Disamping itu Cadangan Pengukuhan Kemahiran dan Cadangan Pentagon dipraktikkan keatas pelajar untuk melihat keberkesanannya dan dengan ini dapat melahirkan pelajaar yang berteknologi tinggi kearah Wawasan 2020.