Perbandingan kalkulator zakat pendapatan negeri Pulau Pinang, Pahang dan Selangor: kajian analisa kandungan laman web / ‘Imaaduddin Abdul Halim ... [et al.] - Abdul Halim, ‘Imaaduddin; Warris, Saiful Nizam; Che Saad, Muhammad; Mohd Radzi, Hisyam; Abdullah, Dahlan; Ul-Saufie, Ahmad Zia (Unit Penerbitan JSKM, 2022)
Kalkulator zakat pendapatan merupakan instrument yang diguna pakai oleh institusi pengurusan zakat negeri bagi menentukan samada seseorang individu layak mebayar zakat atau tidak. Kalkulator ini dibangunkan berasaskan kepada atas talian bagi memudahkan pembayar zakat capai kepada kalkulator tersebut. Satu kajian analisa kandungan laman web telah dilakukan bagi membandingkan kalkulator pengiraan yang diguna pakai di Zakat Pulau Pinang (ZPP), Pusat Kutipan Zakat Pahang (PKZ Pahang) dan Lembaga Zakat Selangor (LZS). Antara perbandingan yang akan diambil kira ialah, item yang terdapat di bawah kategori pendapatan, jenis kategori dan item untuk tolakan, nilai tolakan mengikut item yang dibenarkan dan juga keunikan yang terdapat pada kalkulator zakat pendapatan.