Sepintas lalu: teknologi persuasif dalam domain pendidikan / Elly Johana Johan and Zalilah Abd Aziz - Johan, Elly Johana; Abd Aziz, Zalilah (Unit Penerbitan JSKM, 2021)
Teknologi boleh digunakan untuk membantu mengubah tingkah laku seseorang ke arah yang lebih positif dengan menyediakan kaedah atau teknik untuk mempengaruhi tingkah laku. Penyelidikan bidang kajian yang menggunakan teknologi atau lebih dikenali dengan teknologi persuasif (PT) untuk mempengaruhi tingkah laku dengan cara tertentu berkembang luas masa kini. Dalam bidang pendidikan, PT boleh digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran kerana ia melibatkan proses mengasimilasikan pengetahuan baru dengan niat untuk menukar idea seseorang serta mengubah sikap atau kedua-duanya tanpa menggunakan paksaan atau penipuan. PT menyediakan satu platfom yang luas di dalam penggunaan alat bantu perkakasan dan teknik pengajaran untuk mewujudkan persekitaran pembelajaran yang lebih kondusif di dalam meningkat motivasi dan menarik minat para pelajar di dalam disiplin ilmu yang dipelajari.