Resipi makanan ikan mesra alam / Dr Nur Hasyimah Ramli ... [et al.] - Ramli, Nur Hasyimah; Md Yasin, Ida Muryany; Hj Yaacob, Ilyanie; Ab Baki, Nur Aina Munirah; Ruslan, Nurshahira; Azmir, Izzati Adilah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Sumber protein utama di Malaysia diperolehi daripada sumber ikan. Bekalan ikan adalah amat penting bagi memastikan sumber protein mencukupi dibekalkan kepada rakyat negara ini, selain daripada ayam, itik, lembu dan lain-lain. Oleh itu, akuakultur merupakan salah satu industrI yang amat penting bagi memastikan bekalan ikan adalah mencukupi melalui peningkatan kadar pengeluarannya. Permintaan ikan yang tinggi telah menggalakkan pertambahan bilangan penternak, aktiviti penternakan dan sekaligus melibatkan penghasilan makanan ikan dalam kuantiti yang besar. Bertepatan itu, sekumpulan pensyarah dari UiTM Cawangan Negeri Sembilan (UiTMCNS), Kampus Kuala Pilah sedang aktif memformulasi produk makanan ikan mesra alam dimana ia adalah dikhaskan sebagai sumber makanan bagi ikan Tilapia, Orechromis niloticus dibawah projek penyelidikan yang dibiayai oleh geran dalaman negeri “Collaborative Research Seed Fund” (CRSF 2022).