Kajian struktur dan isi buah kopi / Muhammad Hakimi Mohd Rizal, Hannis Fadzillah Mohsin and Ibtisam Abdul Wahab - Mohd Rizal, Muhammad Hakimi; Mohsin, Hannis Fadzillah; Abdul Wahab, Ibtisam (2022)
Pokok kopi (spesies Coffea) boleh tumbuh hampir di semua negara di sepanjang garisan Khatulistiwa. Malaysia Biodiversity Information System (MyBIS) turut menyenaraikan beberapa jenis pokok kopi yang terdapat di Semenanjung Malaysia. Ini termasuklah C. arabica, C. liberica dan C. canephora. Gambaran hubungan di antara pokok kopi, dengan hasil biji kopi yang diperolehi dari tumbuhan tersebut, telah dilukis dengan baik oleh Scott & Wil (2017). Gambar 1 menunjukkan bunga kopi yang berwarna putih. Lebah juga turut berkerjasama di dalam proses persenyawaan bunga untuk membentuk buah kopi. Sementara itu, pengkelasan buah kopi (Coffea arabica) telah dijelaskan oleh Figueiredo et al. (2011) dengan memantau lapan aras perkembangan buah kopi berdasarkan saiz buah serta warna perikarp (dinding atau kulit luar buah).