Laporan cadangan pengubahsuaian Senangin Restoran di Perdana Resort PCB Beach. Jalan Kuala Pa'amat, Pantai Cahaya Bulan P.O.Box 121, 15710 Kota Bharu, Kelantan / Nurul Azida Mohd Sujak - Mohd Sujak, Nurul Azida (2005)
Daiam kajian dan penyelidikan yang telah dijalankan untuk menyiapkan laporan tesis ini terdapt beberapa faktor yang perlu diambil penekanan. Ini kerana laporan tesis ini merupakan salah satu daripada bahan rujukan dan juga sumber idea dalam pengubahsuaian 'Senangin Restoran'. Tujuan kajian ini dibuat adalah untuk membuat persamaan diantara konsep yang ingin diterapkan dalam merekabentuk berkait diantara kawasan persekitaran, senibina, adat dan sejarah yang telah ada di tapak projek. Selain itu, kaedah kajian amat penting untuk mengetahui proses-proses bagi menjadikan sesuatu projek itu berjalan dengan lancar dan tersusun rapi. Dalam kaedah kajian ini, saya menjadikan internet dan juga majalah sebagai sumber kaedah kajian yang amat penting dan berkesan. Selain internet dan majalah, saya turut membuat temujanji dengan pengurus-pengurus restoran di resort-resort yang saya jadikan sumber kaedah kajian. Walau bagaimana pun, terdapat juga masalah-masalah yang dihadapi dalam menyiapkan projek pengubahsuaian 'Senangin Restoran' ini. Ini adalah seperti membuat pembahagian diantara bangunan pentadbiran dan juga bangunan restoran yang bersebelahan dan hanya dipisahkan oleh laluan pejalan kaki. Selain masalah pembahagian, masalah untuk menyusun perabot-perabot dalam restoran kerana keluasan restoran yang agak besar berbanding dengan keluasan dapur yang agak sempit. Dengan menyiapkan laporan tesis ini, dapatiah saya menyempurnakan projek semester akhir saya dengan sempurna dan berjalan dengan jayanya.