Dari meja Ketua Pusat Pengajian / Dr. Anas Ibrahim - Ibrahim, Anas (Unit Penerbitan FKAPP, 2022)
Universiti merupakan sebuah institusi pengumpulan dan penghasilan bakat-bakat penting dalam pembangunan modal insan negara. Penambahbaikkan berterusan kuailiti pendidikan tinggi perlu seiring dengan halatuju sesebuah negara dan keperluan tenaga kerja industri semasa. Pelaksanaan dan pengukuhan kolaborasi universiti industri yang terancang dan mapan mampu memberi impak kepada pelaburan pembangunan bakat bagi mencapai keperluan tenaga kerja masa hadapan. Perkongsian sumber manusia dan kepakaran antara pihak undustri dan universiti mampu merpercepatkan percambahan idea-idea inovasi baru, penjimatan kos serta penyelidikan, penghasilan dan pengkomersilan produk, Hubungan simbiosis universiti industri memberi ruang dan nafas baru dalam pembangunan kurikulum pembelajaran dan pengajaran semasa dan masa hadapan.