Bengkel Pemurnian Amali Fizik PHY 130 & PHY 145 / Siti Hajar Khalid and Abdul Halim Abdul Hamid - Khalid, Siti Hajar; Abdul Hamid, Abdul Halim (Jabatan Sains Gunaan, 2021)
Sebut sahaja sains fizik, ramai pelajar beranggapan ianya subjek yang sukar lagi membosankan. Teori yang dipelajari di dalam kelas agak sukar untuk difahami jika tidak dibantu dengan melakukan eksperimen. Fizik adalah sains semula jadi, ia adalah kajian mengenai jirim dan pergerakannya menerusi ruang dan masa, sebagai contoh tenaga dan daya. Apabila ia dilihat secara lebih luas lagi, ia adalah suatu analisis terhadap alam semula jadi, dikendalikan agar kita dapat memahami bagaimana dunia dan alam semesta bertindak.