Inovasi / Intan Syaffinazzilla Zaine, Dr. Ainorkhilah Mahmood and Ts. Dr. Haslinda Abdul Hamid - Zaine, Intan Syaffinazzilla; Mahmood, Ainorkhilah; Abdul Hamid, Haslinda (Jabatan Sains Gunaan, 2021)
Inovasi yang membawa maksud sebagai pembaharuan atau perubahan antara kayu ukur pilihan untuk menilai prestasi sesuatu organisasi. Walaubagaimanapun, hanya satu projek inovasi direkodkan oleh RMU yang melibatkan penglibatan warga JSG iaitu Dr. Ainorkhilah Mahmood sekaligus menjadikan tahun 2020 adalah tahun paling suram bagi inovasi JSG. Berdasarkan Rajah 1, tahun 2020 menunjukan kemerosotan ketara bilangan projek inovasi yang didaftarkan oleh JSG di RMU berbanding tahun-tahun sebelumnya. Kemungkinan besar yang mendorong kepada situasi ini adalah inovasi tidak dijadikan petunjuk prestasi utama bagi tahun 2020, berbeza dengan tahun sebelumnya. Penularan COVID-19 juga boleh dijadikan faktor penyumbang ekoran keterbatasan komunikasi dan perbincangan di kalangan warga JSG bagi cetusan inovasi.