Pengenalan SDS - Safety Date Sheet / Haslinda Abdul Hamid and Marina Mokhtar - Abdul Hamid, Haslinda; Mokhtar, Marina (Jabatan Sains Gunaan, 2021)
Pada 3 Disember 2020, satu ceramah yang bertajuk ‘Pengenalan kepada Safety Date Sheet (SDS) telah diberikan oleh salah seorang pensyarah kanan JSG iaitu ChM Marina Mokhtar. Program ini dilihat sebagai suatu program yang penting kerana kesedaran tentang pengetahuan untuk membaca dan memahami butiran yang terkandung di dalam SDS adalah mesti diketahui oleh semua pengendali dan pengguna bahan kimia berbahaya di UiTM Cawangan Pulau Pinang. Pengetahuan asas ini adalah satu keperluan sebagai langkah menghindari malapetaka dan tindakan kecemasan yang berkemungkinan akan berlaku sewaktu kerja-kerja pengendalian bahan kimia dilakukan. Ceramah ini merupakan salah satu daripada siri ceramah dalam ‘Bengkel Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan’, yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negeri (JKKPN), Unit Kualiti, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Pulau Pinang untuk satf dan pensyarah kampus Permatang Pauh dan Kampus Bertam.