Lawatan Ilmu Ke-6: pemantapan ilmu sains untuk pelajar tahun 6 SK Lahar Kepar, Penaga, SPU / ChM Marina Mokhtar - Mokhtar, Marina (Jabatan Sains Gunaan, 2020)
Satu program Lawatan Ilmu Ke-6 anjuran Jabatan Sains Gunaan (JSG) dengan kerjasama Kelab Kakitangan UiTM (KKUiTM), Cawangan Pulau Pinang telah dijalankan pada 13 Mac 2019 yang lalu. Lawatan ilmu ini yang merupakan tahun ke-6 penganjurannya oleh JSG telah direalisasikan dengan lawatan oleh para pelajar tahun 6 yang baru sahaja selesai menduduki ujian penilaian sekolah rendah (UPSR) bersama beberapa orang pelajar tahun 5. Kehadiran mereka diiringi oleh lima orang guru pengiring. Pelajar ini telah diberikan kepercayaan untuk menjalankan beberapa ujikaji kimia dan fizik di bawah pengawasan beberapa orang pensyarah kimia dan fizik serta pembantu makmal. Mereka turut diberikan ceramah pendek bertajuk ‘Fun with Science’ yang berkisar tentang sains dan kehidupan oleh En Mohd Noor Mokhtar.