Pendidikan pemakanan sihat di kalangan kanak – kanak / Hayati Adilin Mohd Abd Majid, Adida Muhammud and Sharifah Nurulhikmah Syed Yasin - Mohd Abd Majid, Hayati Adilin; Muhammud, Adida; Syed Yasin, Sharifah Nurulhikmah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2022)
Kanak-kanak adalah aset utama kepada negara. Justeru itu kesihatan dan pemakananan di kalangan kanak-kanak memainkan peranan penting dalam memastikan mereka dapat membesar dengan baik disamping mencegah penyakit kronik dari usia muda. Makanan adalah keperluan asas sebagai pemangkin kepada kelangsungan hidup. Kebanyakan masyarakat memilih makanan berdasarkan gaya makanan yang dijual, trend dan citarasa tersendiri. Walaupun panduan pemakanan melalui piramid makanan telah di sediakan, namun ramai yang masih gagal mengikut saranan pemakanan yang baik ditambah lagi dengan gaya hidup yang tidak sihat yang akhirnya meningkatkan pelbagai penyakit kronik di Malaysia. Kanak-kanak tidak terkecuali dalam menghadapi masalah yang sama dengan peningkatan masalah obesiti, darah tinggi, kencing manis dan lain-lain lagi berkaitan. Selain itu, terdapat juga di antara mereka menghadapi masalah kekurangan nutrisi yang boleh menyebabkan malnutrisi dan kebantutan. Oleh itu, pendidikan pemakanan adalah sangat penting dalam memberikan panduan dan dorongan untuk mereka melalui kehidupan harian dengan lebih sihat, sejahtera dan berkualiti.