Profil tumbuhan di dalam hutan UiTM Sabah Kampus Kota Kinabalu / Abdul Manap Mahmud, Ajimi Jawan and Ansir Salim - Mahmud, Abdul Manap; Jawan, Ajimi; Salim, Ansir (2008)
Kajian profil tumbuhan di hutan UiTM Sabah kampus Kota Kinabalu ( N6°04'15" - 6°03 '45" dan E116°08 '2[" – E116°07 '51 '') ini telah dilakukan dari April 2004 - April 2005. Tumbuhan yang terdapat di dalam hutan UiTM Sabah diwakili oleh 44 famili, 112 genera dan 141 spesies tumbuhan. Iaitu mewakili 25% tumbuhan angiosperma Semenanjung Malaysia dan 31% tumbuhan di Sabah. Kajian ini telah mengumpul dan membangunkan 984 koleksi spesimen herbarium UiTM Sabah, sehingga pengkelasan peringkat spesies. Pada masa yang sama, kajian ini berjaya menyediakan ruang pembelajaran dan pengajaran untuk para - pelajar Prasains dan Diploma Sains UiTM Cawangan Sabah, Kampus Kota Kinabalu. Kajian lanjutan boleh dilakukan untuk menyediakan senarai semak tumbuhan tinggi yang mempunyai kepentingan ekonomi dan etnobotani. Kajian ini juga merupakan perintis kepada penyediaan pengkalan data tumbuhan tinggi UiTM Sabah, negeri Sabah dan Borneo.