Kajian kelestarian perancangan pembangunan perumahan berbilang tingkat: kajian kes: Taman Setia Jaya Alor Star / Mohamad Sofiyuddin Sanusi and Syazwani Ahmad - Sanusi, Mohamad Sofiyuddin; Ahmad, Syazwani (2008)
Keperluan pembangunan perumahan meningkat sejajar dengan pertambahan bilangan penduduk negara, pembinaan perumahan berbilang tingkat adalah merupakan inisiatif yang praktikal bagi memenuhi permintaan ini. Namun kadangkala penyediaan perumahan berbilang tingkat dalam unit yang banyak telah menyebabkan kealpaan dalam penerapan prinsip-prinsip pembangunan perumahan yang lelah menimbulkan pelbagai masalah kepada penghuni Rentetan itu telah wujud suatu konsep pembangunan perumahan lestari yang memberi penekanan kepada pembangunan elemen fizikal, alam sekilar dan juga kemanusiaan bagi memenuhi keperluan semasa penghuni dan juga keperluan penghuni pada masa akan dating. Jesteru itu kertas kerja ini meninjau sejauhmana prinsip-prinsip perumahan lestari diterapkan dalam pembangunan perumahan khususnya perumahan berbilang tingkat tempatan. Prinsip-prinsip perumahan lestari yang diperkenalkan oleh Brain Edwards dijadikan asas perbandingan dalam meninjau pembangunan perumahan berbilang tingkat di Taman Setia Jaya Alor Star yang dijadikan sebagai kawasan kajian. Kertas kerja ini turut mengemukakan cadangan untuk mempertingkatkan kualiti pembangunan perumahan supaya aspek kelestarian pembangunan perumahan berbilang tingkat terlaksana dengan baik untuk menjamin keperluan generasi kini dan akan datang di penuhi sebaik mungkin.