Impak pembangunan ke atas Suku Semai di Tanah Tinggi Cameron / Mohamad Sabri Yusoh … [et al.] - Yusoh, Mohamad Sabri; Mahmood, Mahadi; Mansur, Kamarul Ariffin; Zainuddin, Azizan (2008)
Orang Semai yang puratanya tinggal di Banjaran Tanah Tinggi Cameron adalah salah satu suku orang asli Senoi yang menjadi penduduk minoriti di Malaysia. Akhir-akhir ini kawasan persekitaran Tanah Tinggi Cameron menerima pembangunan yang agak pesat terutama dipacu oleh sektor pelancongan, perniagaan dan pertanian. Sejauh manakah perkembangan pembangunan di Tanah Tinggi Cameron terutama di Pekan Ringlet dan Tanah Rata mempengaruhi taraf pendapatan dan pendidikan orang Semai adalah satu isu yang perlu diberi perhatian khusus. Kajian tentang impak pembangunan ke atas taralpendapatan dan pendidikan orang Semai ini penting dalam membantu Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri menangani permasalahan yang mengekang taraf hidup dan pendidikan orang Semai di Tanah Tinggi Cameron kini dan masa hadapan sebagai panduan untuk tindakan bersepadu yang lebih berhati-hati dan kondusif kepada keperluan orang Semai sendiri.