Wakaf instrumen penjanaan ekonomi / Dr Hajah Dalila Haji Daud - Haji Daud, Dalila (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2021)
Wakaf adalah satu instrumen berkaitan kepentingan masyarakat yang secara khusus bertujuan menyelesaikan masalah ekonomi sesebuah negara. Wakaf berasal daripada kata dasar "waqafa" yang bermaksud "pengurungan dan larangan" atau menyebabkan sesuatu berhenti (Hasan, 20071). Wakaf merupakan salah satu konsep dalam agama Islam yang merujuk kepada jenis amalan khusus yang diberikan untuk tujuan kebaikan atau belas kasihan. Harta wakaf tidak boleh dijual beli, tidak boleh dilaburkan dan juga tidak boleh diwariskan kepada waris pewakaf. lanya digunakan sebagai amal dan hadiah kekal yang memberikan manfaat kepada orang ramai untuk tempoh tertentu atau selama-lamanya.