Tun Mustapha: peranan dan sumbangannya dalam pembangunan Sabah / Mat Zin Mat Kib - Mat Kib, Mat Zin (2008)
Tun Mustapha ialah tokoh besar negeri Sabah. Sebagai seorang yang pernah menerajui negeri Sabah sebagai Tuan Yang Terutama, Ketua Menteri, Menteri di peringkat persekutuan dan ketua parti politik dalam pembangunan sosial, ekonomi dan politik peranan dan sumbangan beliau adalah tidak dapat dinafikan. Kertas kerja ini membincangkan peranan dan sumbangan beliau dalam pembangunan di Sabah. Latar belakang keluarga yang daif, pendidikan yang sekelumit jua beliau masih mampu menjadi seorang pemimpin yang disegani dan digelar sebagai "Bapa Kemerdekaan Sabah". Kajian kertas kerja ini adalah berasaskan ucapan beliau dalam akhbarakhbar tempatan sekitar J960-an dan 1970-an dan penyata tahunan.