Meja kopi untuk kegunaan ruang tamu rumah / Mohd Azmeer Abdul Moin - Abdul Moin, Mohd Azmeer (2005)
Ruang tamu rumah merupakan sebahagian daripada bahagian-bahagian didalam rumah. Ruang tamu juga memberi gambaran konsep bagi sesebuah rumah dimana reka hias lebih tertumpu pada kawasan ini. Ruang tamu juga menjadi tempat dimana segala aktiviti dikalangan ahli keluarga tertumpu di bahagian ini. Jadi, selesaan amat dititikberatkan bagi memastikan ahli keluarga berada didalam keadaan selesa. Keselesaan ruang tamu bergantung pada perabot yang dipilih dari aspek warna, rekabentuk, material dan sebagainya. Namun ruang tamu yang cantik bukan hanya bergantung pada elemen warna tetapi ia juga mementingkan dari aspek ruang dan saiz.Oleh hal demikian, pelbagai aspek boleh diaplikasikan dalam rekaan mel.a kopi. la perlulah mempunyai ciri-ciri yang ergonomi, fungsi yang efisyen, selain nilai estetika. Kini terdapat pelbagai jenis meja kopi yang terdapat dipasaran yang menjadi pilihan masyarakat moden. Justeru kajian dan analisa terhadap keperluan dan kehendak pengguna perlu dijalankan untuk mendapatkan perincian tentang situasi permasalahan meja kopi sedia ada. Untuk memastikan masalah yang dihadapi oleh pengguna, kajian tertumpu di kilang dan kedai-kedai perabot sertapengguna. Golongan sasar yang terlibat dipilih daripada pengguna serta pereka perabot dari Best Store Corporation, Taiping. Mereka dipilih kerana lebih arif dan berpengetahuan luas serta mempunyai pengalaman dalam pengurusan rekabenrtuk meja kopi. Antara kelemahan yang perlu ditangani adalah meja kopi sedia ada mempunyai bucu yang tajam, saiz yang kecil serta bentuk yang kuramg menarik. Projek rekabentuk meja kopi untuk kegunaan ruang tamu rumah ini secara umumnya bertujuan untuk menghasilkan satu rekabentuk meja kopi yang bersesuaian dengan faktor lokasinya sendiri, fungsi, ergonomi serta nilai-nilai estetika.