Logo, tema dan lagu Hari Kebangsaan 2022 / Zuraira Libasin - Libasin, Zuraira (Unit Penerbitan Dan Publisiti JSKM, 2022)
Logo tahun ini berkonsepkan jalur liputan Internet melambangkan pembangunan infrastruktur, sistem komunikasi serta pendigitalan yang semakin maju dan berkembang untuk kemudahan rakyat. Ia juga melambangkan kebersamaan, komited untuk terus maju ke hadapan serta keberadaan teknologi terkini yang menjadi penghubung kehidupan ekonomi rakyat. Jalur merah, biru dan kuning mencerminkan keluarga Malaysia terdiri dari pelbagai kaum & latar budaya serta hidup harmoni. Titik merah melambangkan jati diri & semangat patriotik yang menjadi teras pembentukan negara berdaulat & berwawasan. Kedudukan berselang seli melambangkan keterbukaan dalam meraikan perbezaan & kepelbagaian demi kemajuan bersama