Perbandingan antara peribahasa melayu dan peribahasa cina mengikut pengalaman bangsa di Tanah Melayu / Mohamad Azmi Nias Ahmad … [et al.] - Nias Ahmad, Mohamad Azmi; Amat, Mohd Aripin; Hashim, Azizi; Ahmad Shamshudin, Ahmad Mazlan (2015)
Melalui kajian sejarah, kehebatan bangsa Melayu itu telah dilenyapkan bagi membunuh jati diri bangsa ini untuk tidak bangun menentang golongan berkepentingan sewaktu era penjajahan Nusantara bermula dengan kemasukan Portugis pada tahun 1511. Antara usaha golongan orientalis barat ialah dengan menidakkan hasil sastera orang Melayu. Hasil sastera sesuatu bangsa itu adalah kayu ukur kemajuan dan pemikiran bangsa itu sendiri. Oleh kerana itu pentadbir-pentadbir Tanah Melayu berusaha keras mencari dan menghimpunkan peribahasa Melayu yang melemahkan bagi memudahkan mereka menjajah pemikiran orang Melayu (Rahman, 1971). Kertas kerja ini membincangkan beberapa peribahasa Melayu yang berkaitan dengan nasib, kekayaan, usaha, kehidupan dunia dan berdikari. Peribahasa-peribahasa ini dibandingkan dengan peribahasa bangsa Cina dan terdapat jurang yang besar dari segi persepsi dan tahap pemikiran terhadap perkara yang berkaitan. Perbandingan ini adalah bertujuan untuk memahami perbezaan di antara peribahasa dua bangsa yang berbeza ini.