"Boleh bah kalau kau": kecelaruan semantik dan intonasi dialek warisan Bahasa Melayu Sabah / Noli Maishara Nordin … [et al.] - Nordin, Noli Maishara; Sadjirin, Roslan; Abdul Aziz, Roslina; Canda, Roger (2015)
Kepelbagaian dialek Bahasa Melayu yang digunapakai mengikut sempadan kawasan dan negeri telah memperkayakan warisan Alam Melayu (Malay Archipelago) secara berterusan. Antara dialek-dialek yang diketahui umum adalah dialek utara, dialek Pahang, dialek Kelantan, dialek Terengganu, dialek Johor-Riau serta dialek-dialek Bahasa Melayu dari kepulauan Borneo iaitu Sabah dan Sarawak. Setiap dialek ini mempunyai keunikan dari aspek intonasi dan semantik. Walaubagaimanapun, terdapat kekhilafan di kalangan penutur bukan jati kawasan tersebut dalam penggunaan dialek-dialek ini. Kertas kerja ini membincangkan tentang dialek popular Bahasa Melayu Sabah khususnya penggunaan partikel bah yang sering menjadi ikutan masyarakat di Malaysia. Kecelaruan penggunaan partikel bah ini berkait rapat dengan konsep semantik dan intonasi dalam penggunaan ayat. Kajian ini mengadaptasi empat intonasi tingkat nada dalam Bahasa Melayu Standard yang diwakili oleh nombor 1 sehingga nombor 4. Hasil kajian mencadangkan bahawa pola intonasi tingkat nada partikel bah mempengaruhi semantik ayat dan segi kefahaman maksud sarna ada oleh penutur mahupun pendengar.