Sukatan masa singkat dalam budaya Melayu / Yusharina Yusof … [et al.] - Yusof, Yusharina; Yusof, Nurul Syazwani; Syed Wahid, Sharifah Norhuda; Mohd Sobki, Ibrahim; Mohamed Nor, Amirah Hana (2015)
Kajian yang memfokuskan kepada pengumpulan unsur matematik iaitu sukatan masa singkat yang pernah digunakan bangsa Melayu suatu masa dahulu sebelum sistem metrik digunakan. Kajian ini bertujuan mengumpul dan mendokumenkan unsur sukatan masa singkat yang hadir di alam Melayu yang pernah digunakan oleh orang Melayu dahulu dalam memudahkan urusan mereka seharian. Kaedah yang digunakan adalah melalui pengumpulan unsur sukatan masa terutamanya yang hadir di dalam buku hikayat Melayu lama dan juga dari kajian etnomatematik Melayu terdahulu. Kajian ini adalah sebagai satu usaha kecil dalam mengumpulkan kembali unsur sukatan masa singkat dalam budaya Melayu sebagai warisan yang tak ternilai harganya selain membudayakan kembali hasil peninggalan bangsa Melayu ini. Kajian ini juga mendapati sebahagian daripada sukatan masa singkat ini telah pun dipiawaikan dan bersistem.