Uniknya nama, uniknya rasa (asal usul nama kuih tradisional melayu) / Sulaila Bakar, Jun Nirlawati Mohd Sahidol and Nik Ismail Harun - Bakar, Sulaila; Mohd Sahidol, Jun Nirlawati; Harun, Nik Ismail (2015)
Biarpun kuih-muih tradisional Melayu digemari pelbagai lapisan masyarakat dan boleh dinikmati sepanjang hari, namun ramai di antara kita yang tidak mengetahui asal-usul nama-nama kuih tersebut. Dengar saja nama kuih-muih ini, ramai penggemarnya berkerut kening dan dahi kerana sesetengah nama kuih-muih ini agak pelik bunyinya. Nama seperti Mas Sejemput,Tahi Itik, Badak Berendam, Cik Abas Demam, Tok Aji Serban, Patit Toyo, Celorot dan banyak lagi memang akan membuat para penggemarnya tertanya-tanya akan asal usul nama-nama kuih tersebut. Maka, artikel ini bertujuan mengupas asal-usul bagaimana nama kuih-muih tradisional ini terhasil; dari cara kuih itu diadunkan, dari nama tempat dan dari rupa fizikal kuih tersebut.