Sejarah logo Hari Kemerdekaan Malaysia / Muniroh Hamat - Hamat, Muniroh (Unit Penerbitan Dan Publisiti JSKM, 2022)
Tidak semua negara di dunia ini menggunakan logo sempena sambutan Hari Kemerdekaan negara masing-masing. Malaysia merupakan antara negara yang melihat logo sebagai satu elemen penting yang dapat memainkan peranan dalam mengajak rakyat supaya lebih menjiwai makna sambutan Hari Kemerdekaan. Logo Hari Kemerdekaan telah wujud sejak tahun 1976 iaitu kira-kira 19 tahun selepas Malaysia mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos, 1957. Logo Hari Kemerdekaan yang pertama (1976) telah diperkenalkan oleh Tan Sri (kini Tun) Mohd. Ghazali Shafie selaku Pengerusi Perayaan Hari Kebangsaan tahun tersebut. Mulai tahun tersebut, logo-logo telah direkacipta oleh sekumpulan pensyarah dan penuntut Institut Teknologi MARA Shah Alam (kini UiTM) berdasarkan tema perayaan yang diputuskan oleh Jawatankuasa Pusat Perayaan Hari Kebangsaan.