Sejarah perakaunan / Norhidayah Ismail - Ismail, Norhidayah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2021)
Perakaunan merujuk kepada satu sistem lengkap yang merangkumi beberapa proses seperti mengelas, merekod dan merumuskan sesebuah transaksi dan aktiviti perniagaan di dalam bentuk mata wang, serta menterjemahkan hasil dapatan kepada pihak yang berkepentingan bagi membolehkan mereka untuk membuat keputusan perniagaan. Perakaunan juga didefinisikan sebagai satu medium bagi menyampaikan maklumat kewangan sesebuah organisasi yang menjalankan perniagaan kepada pengguna dan pihak yang berkepentingan. Maklumat kewangan yang telah melalui proses pengelasan, rekod dan rumusan akan diterjemahkan di dalam bentuk penyata kewangan. Penyata kewangan ini amat penting bagi pengguna berkepentingan dalam membuat keputusan perniagaan.