Smart Logbook Version 2: student-employer engagement / Zaini Saat … [et al.] - Saat, Zaini; Mahzan, Sulaiman; Sadikan, Siti Fairuz Nur; Ahmad, Nurbarirah (Bahagian Penyelidikan dan Jaringan Industri, UiTM Melaka, 2012)
Latihan industri merupakan salah satu syarat wajib yang perlu dijalani oleh setiap pelajar yang mengikuti program diploma dan ijazah. Setiap rangka kerja atau tugasan yang diberikan oleh majikan perlu direkodkan di dalam logbook oleh pelajar berkenaan secara manual sepanjang tempoh latihan industri. Penyelia juga perlu mengadakan lawatan bagi mendapatkan maklumat perkembangan semasa pelajar seliaannya. Smart Logbook version 2 merupakan satu prototaip yang dibangunkan bukan sahaja untuk mengatasi masalah semasa yang dihadapi dalam proses penyeliaan pelajar latihan industri malah hubungan penyeliaan antara majikan dengan pelajar. ia membantu pihak organisasi untuk memantau perjalanan praktikal pelajar malah memberikan maklum balas segera kepada pelajar dan juga penyelia (pensyarah). Prototaip ini mempunyai nilai komersil yang tinggi memandangkan hampir kesemua pelajar program diploma dan ijazah di IPTA mahupun IPTS wajib menjalani latihan