iBooking: sistem tempahan rumah tamu UiTM Melaka secara online / Siti Fatimah Mohd Rum dan Norazamimah Bogal - Mohd Rum, Siti Fatimah; Bogal, Norazamimah (Bahagian Penyelidikan dan Jaringan Industri, UiTM Melaka, 2012)
Sejajar dengan perkembangan teknologi informasi, kami mencadangkan agar sistem penempahan rumah tamu di UiTM Melaka secara atas talian diwujudkan. Idea ini tercetus apabila sistem manual tempahan boleh dibuat pada waktu bekerja sahaja. Ini sangat merugikan kerana rumah tamu adalah salah satu sumber penjanaan pendapatan dan sepatutunya ia perlu dioptimumkan penggunaannya. Sistem ini memudahkan pengguna membuat proses tempahan dan pihak UiTM menguruskan system tempahan dengan lebih efektif dan berkesan. Tambahan lagi, pengguna boleh mendapat informasi berkenaan bilangan bilik ditawarkan, bilangan bilik kosong, kadar harga bilik, kemudahan yang disediakan, gambar bilik dan sebagainya di dalam laman web UiTM Melaka.Tempahan dan pembayaran boleh dibuat secara atas talian, bila-bila masa dan di mana sahaja.