E-Building Inspection System (e-Bis) / Alia Abdullah Saleh … [et al.] - Abdullah Saleh, Alia; Kamarulzaman, Noorazlina; Ahzahar, Nadira; Zakaria, Intan Bayani (Bahagian Penyelidikan dan Jaringan Industri, UiTM Melaka, 2012)
'e-Building Inspection System'(e-BIS) merupakan satu sistem yang dihasilkan daripada kaedah manual bagi pemeriksaan bangunan kepada aplikasi elektronik yang lebih mudah. Secara umum, kebanyakan bangunan yang dibina setelah lima (5) tahun diduduki mengalami kemerosotan jangka hayat dari segi bahan dan struktur bangunan. 'e-BIS' ini menggunapakai 'Building Assessment Rating System' (BARIS) yang telah dikeluarkan oleh Royal Institute of Surveyors Malaysia (RISM). Dengan adanya 'e- BIS', keadaan semasa bangunan dapat dikenalpasti dengan lebih tepat dan seterusnya proses pembaikan dan penyelenggaran dapat dijalankan dengan lebih efisien untuk mengekalkan kelestarian bangunan. Keunikan penggunaan sistem ini, ianya bukan hanya digunapakai oleh golongan professional seperti Jurukur Bangunan, malah oleh pihak lain yang terlibat dengan kerja penyelenggraan bangunan. Sistem ini juga boleh diaplikasikan oleh para pelajar dan pensyarah universiti.