Penglibatan aktiviti sukan rekreasi dalam kalangan pelajar / Hasmiza Abdul Majeed ... [et al.] - Abdul Majeed, Hasmiza; Abdullah, Dr. Borhannudin; Omar Dev, Dr. Roxana Dev; Ma'rof, Dr. Aini Marina (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2021)
Sukan rekreasi merupakan rekreasi fizikal yang dilakukan pada waktu lapang, tanpa sebarang paksaan, dan bermatlamat untuk mencari kesejahteraan. Penglibatan dalam sukan rekreasi dapat memberi banyak kebaikan dan kemaslahatan kepada segenap lapisan masyarakat termasuk golongan pelajar. lanya dapat memberi kesan yang positif daripada sudut psikologi dan sosial (Eime et al., 2013), kebaikan dari aspek mental dan fizikal, (G^sladottir et al., 2013) mengurangkan tekanan dan kemurungan (Sabiston et al., 2016), dan kebaikan dalam aspek akademik serta fungsi sosial (Van Boekel et al., 2016). Namun dalam era globalisasi ini, penglibatan aktiviti sukan rekreasi dilihat semakin berkurangan dalam kelompok masyarakat termasuklah dalam kalangan para pelajar. Tambahan lagi, kurangnya penglibatan anggota masyarakat dan golongan pelajar dalam aktiviti sukan dilihat semakin ketara ketika pandemik COVID-19 seperti yang dilaporkan oleh beberapa kajian yang telah dilakukan oleh Ammar et al. (2020), Ruiz-Roso et al. (2020), dan Pisot et al. (2020). Keadaan ini sepatutnya tidak berlaku dan tidak boleh dipandang ringan kerana aktiviti sukan dan rekreasi ini dapat memberi pelbagai manfaat dan faedah dalam kehidupan manusia seperti yang telah dinyatakan.