Pembayaran dividen dan kepentingannya / Fadhirul Hisham Aziz - Aziz, Fadhirul Hisham (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2022)
Dividen adalah satu bentuk pulangan yang diberi ke atas pelaburan yang dilakukan oleh individu dan juga entiti korporat. Pembayaran dividen selalunya dibuat dalam bentuk tunai, di mana syarikat-syarikat akan mengumumkan jumlah dividen bagi setiap unit saham yang dipegang oleh pelabur. Dividen juga diumumkan melalui peratusan yang akan diterima bagi simpanan yang dibuat seperti di dalam unit amanah. Pengumuman jumlah dividen yang akan dibayar kebiasaannya akan dilakukan selepas tahun kewangan berakhir bagi setiap tahun. Namun, pengumuman pembayaran dividen juga boleh dilakukan di antara dua mesyuarat Agung Tahunan. Pelabur pasti akan mengharapkan peningkatan dalam jumlah dividen yang akan dibayar setiap tahun. Namun, sebelum sebarang harapan atau jangkaan mengenai jumlah yang akan diterima dibuat, terdapat beberapa faktor penentu yang mempengaruhi keputusan pembayaran dividen yang dibuat. Antara faktor penentu kepada pembayaran adalah seperti keuntungan, saiz syarikat, peluang pelaburan, dan juga keberhutangan.