Pemantapan kemahiran guru di dalam pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR): asas pembuatan video / Nor Azlina Aziz Fadzillah, Rozianiwati Yusof and Norhafizah Hashim - Aziz Fadzillah, Nor Azlina; Yusof, Rozianiwati; Hashim, Norhafizah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2021)
Pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia telah memberikan satu dimensi baru dalam dunia pendidikan. Pelbagai kaedah diadaptasi dan digunakan bagi penyesuaian dalam penyampaian pengajaran secara dalam talian. Pemilihan peranti dan perisian aplikasi yang tepat bagi setiap peringkat pengajaran dan pembelajaran adalah sangat penting bagi memastikan penyampaian berkesan terhadap pelajar. Cabaran ini perlu dihadapi oleh kebanyakan guru-guru terutama bagi mereka yang tidak mempunyai pendidikan asas terhadap penggunaan peranti dan perisian aplikasi komputer. Oleh itu, pihak Jabatan Sains Komputer (JSK), UiTM Kampus Seremban telah mengambil inisiatif dengan mendekati golongan pendidik untuk berkongsi berkenaan perisian aplikasi yang bersesuaian bagi membantu proses pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR). Projek khidmat masyarakat ini dicetuskan setelah mendengar keluh- kesah para guru dalam menghadapi PdPR. Dengan adanya projek sedemikian, ianya dapat membantu memantapkan kemahiran guru-guru dan sekaligus membantu para pelajar menghadapi PdPR.