Manusia dan kelestarian alam sekitar / Zubir Othman - Othman, Zubir (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2021)
Isu alam sekitar sememangnya tidak pernah sunyi diperkatakan. Bermulanya dengan persidangan Stockholm di Sweden pada tahun 1972, usaha menanganinya semakin mendapat perhatian masyarakat seantero dunia. Manusia semakin kerap bersidang malah pelbagai protokol telah pun dihasilkan sebagai bukti solidariti kecintaan terhadap alam sekitar. Namun sikap sebilangan manusia menyebabkan isu alam sekitar ini seakan-akan tidak menemui titik noktahnya. Pengeksploitasian alam kian berleluasa menjadikan flora dan fauna di ambang kepupusan. Semakin hari bumi merintih keuzuran. Episod yang sama terus berulang, seolah-olah manusia ini tidak memahami bahasa alam.