Pemikiran Anti-Kolonialisme Ismail Raji Al-Faruqi / Ariff Aizuddin Azlan - Azlan, Ariff Aizuddin (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2021)
Umum mengetahui bahawa kolonialisme merupakan satu sistem sosio-politik yang sekian lamanya mula diterapkan oleh golongan 'atasan' dengan justifikasi untuk menawarkan agenda peradaban yang dilihat sebagai satu simbol penyatuan yang melangkaui konteks keagamaan dan etnisiti. Hasil daripada agenda tersebut, blok penjajah memprojekkan satu imej baru di bawah nomenklatur 'pembangunan' aan proses penerapan nilai mula digerakkan untuk satu jangka masa yang agak panjang. Penjajaran kuasa juga menjadi sinonim dengan kapasiti kolonial yang dilihat seringkali menekankan elemen-elemen yang membawa kepada maksud dominasi sejagat.