Kecemerlangan pengajaran dan pembelajaran bidang sains melalui pengurusan makmal yang berkualiti: Cabaran & Harapan / Zubir Othman - Othman, Zubir (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2021)
Peluang menjalankan praktikal amali di makmal sains merupakan satu pengalaman berharga kepada para pelajar yang mengikuti pengajian di bidang sains khususnya di uniyersiti. Pengajian yang sarat dengan pelbagai teori, pendedahan tenomena, konsep, hukum-hukum sains, formula, model dan segala ilmu pengetahuan berkaitan bidang ini tidak sempurna tanpa penglibatan aktiviti di makmal. Seiak sekian lama, perjalanan kelas amali dan projek penyelidikan pelajar tanun akhir sememangnya diakui mampu memberi impak yang besar terhadap pembinaan kemahiran saintifik dan pemahaman para pelajar tentang konsep-konsep sains serta aplikasinya dalam kehidupan. Di kampus ini, para pelajar Pakulti Sains Gunaan diberikan peluang yang seluasnya untuk mengendalikan peralatan yang berteknologi tinggi secara hands on seawal pengajian di peringkat diploma lagi. Ini sebagai langkah awal universiti membina pengetahuan dan keyakinan para pelajar ini tentang fenomena dan konsep sains yang dipelajari aengan narapan ianya akan dapat melahirkan graduan yang berdaya saing dan memiliki kebolehpasaran yang tinggi dalam bidang yang diceburi.