Unsur- unsur mistik dalam persembahan tarian kuda kepang / Sarah Rohaida Abd Rahman - Abd Rahman, Sarah Rohaida (2001)
Kajian ini merupakan satu tinjauan mengenai unsur - unsur mistik yang terdapat dalam persembahan tarian kuda kepang. Kajian ini meliputi tentang kewujudan unsur - unsur yang terdapat dalam persembahan tarian kuda kepang termasuklah pengaruh- pengaruh serta kesannya. Dalam melakukan kajian ini, kaedah penyelidikan perpustakaan, internet dan temuramah seramai 7 orang penggiat seni, seorang tokoh budayawan dan 2 orang jurulatih penari telah dilakukan untuk mendapatkan maklumat. Lokasi kajian ini tertumpu di daerah Johor Bahru, Johor. Hasil keputusan kajian menunjukkan bahawa wujudnya unsur - unsur mistik selain daripada pengaruh - pengaruh yang terdapat dalam persembahan tarian ini yang membawa kesan mendalam terhadap si penari dan persembahan tarian ini sendiri. Unsur - unsur mistik dalam persembahan tarian ini membuatkan persembahan tarian ini mempunyai keunikan dan keistimewaan yang tersendiri berbanding dengan tarian - tarian tradisional yang lain di negara ini.